20 września 2017 r. uczniowie klasy III wraz z wychowawczynią Jolantą Kozaczuk udali się na wycieczkę do piekarni  w Woli Uhruskiej, której właścicielem jest Daniel Misiurski.

Podczas wycieczki pod przewodnictwem pani Ireny mieliśmy możliwość zobaczenia jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądaliśmy się pracy piekarza, mogliśmy poznać etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Zobaczyliśmy maszyny, które pomagają w pracy, a pracownik piekarni, pan Leszek, pokazywał sposoby wykonania strucli, drożdżowych ślimaczków oraz służył informacjami na temat wypieku chleba.

W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne, elektryczne dzieże na ciasto i mieszalniki, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica i wielkie łopaty do wkładania pieczywa do pieca. Największe wrażenie wywarł na uczniach ogromny piec, który miał wiele poziomych drzwiczek. Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb.

Największą radość sprawiła wszystkim możliwość samodzielnego wykonania drożdżówek, ozdabianie ich różnymi rodzajami nadzienia oraz upieczenie i degustacja, ponieważ wszyscy zostali  obdarowani pysznymi wypiekami.                                                                                    

Składamy serdeczne podziękowania  właścicielom i pracownikom, dzięki którym możliwa była realizacja wycieczki do piekarni.

Uczniowie klasy III wraz z wychowawczynią

Dodano: 2017-09-27 19:14:14 Ostatnia edycja: 2017-10-02 18:57:04 Dodał: Marzena Antoniuk